2
mar

Föreningen NIX-Telefon: Oseriösa företag som Fastcom borde stoppas

Företaget Fastcom hotas av vite för att ha kontaktat konsumenter med nixade telefonabonnemang. Trots detta fortsätter anmälningarna att strömma in till Konsumentverket. Föreningen NIX-Telefon är mycket kritisk till företagets agerande.

– Fastcom och andra som åsidosätter NIX borde stoppas. De riskerar att undergräva förtroendet för både spärregistret och den stora majoritet av aktörer som följer reglerna. Alla seriösa företag respekterar konsumenternas önskan om att inte bli uppringda i säljsyfte, säger Jonas Edström, ordförande i Föreningen NIX-Telefon.


Fast Communication AB (Fastcom) blev i september 2016 stämt av Konsumentombudsmannen, KO, bland annat för att ha kontaktat konsumenter registrerade i NIX-registret. Enligt en dom i Patent- och marknadsöverdomstolen hotas företaget nu av vite på fyra miljoner kronor. Trots detta fortsätter anmälningarna om Fastcom att strömma in till Konsumentverket.


Även till näringslivets självregleringsorgan DM-nämnden har anmälningarna strömmat in under hela 2016, både mot Fastcom och deras callcenterföretag TW Kundservice AB (Telework), som stämdes av KO i december 2016.


– Telefonen är en väsentlig affärskanal för många företag och organisationer i Sverige. Men för den som inte vill bli uppringd finns spärrtjänsten NIX-Telefon. Den måste alla aktörer respektera, säger Jonas Edström.


NIX-Telefon har funnits sedan 1999 och är ett initiativ från de branscher som i stor utsträckning jobbar med telefonförsäljning, bland annat banker, försäkringsbolag, insamlingsorganisationer, och mediehus. I NIX-Telefons tjänst Webbtvätten kan företag enkelt rensa sina ringlistor från nixade abonnemang.


Fakta om NIX-Telefon:
NIX är en kostnadsfri spärrtjänst för den som inte vill bli kontaktad av telefonförsäljare.

NIX omfattar fasta och mobila abonnemang för privatpersoner och vilande företag.

Den som vill anmäla sig till NIX-Telefon behöver bara ringa 077-228 00 00 och följa instruktionerna.


För mer information, kontakta gärna:

Jonas Edström, ordförande i Föreningen NIX-Telefon, 070-536 58 05.