1
sep

Lägre arbetsgivaravgift ökade jobbchansen för unga

SKATTER I två steg, med start 1 augusti, slopas den sänkta arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Lägre arbetsgivaravgift för unga är ”en ineffektiv åtgärd för att skapa jobb”, tycker regeringen. Kristina Sörestam, 26 år från Umeå, håller inte med. Hon har nyligen blivit vald till årets teamleader på kundhanteringsspecialisten Transcoms Umeåkontor.

Kristina gick ut gymnasiet 2008 och funderade över livet några år. 2010 bestämde hon sig för att gå vidare till universitet, men hoppade av i förtid. Sedan 2013 har hon jobbat på Transcom.
– Jag hade hört att det var en bra arbetsplats med många unga medarbetare och det passade mig perfekt. Det var aldrig aktuellt med något mer plugg för mig. Klart det påverkade lite grann att min sambo jobbade här, säger hon med glimten i ögat.

Vill mycket
Kristina började på teknisk support som är den första inslussningsnivån för Transcoms kundtjänstmedarbetare. Rätt snart fortsatte hon till utbildningsgruppen som är en förberedande nivå för kommande teamleaders. I dag har hon resultat- och personalansvar för ungefär 20 personer som coachas dagligen.
– Jag hade motivationen och ville jobba mig upp. Det har funkat jättebra för mig, utbrister hon och blir sedan allvarlig i nästa andetag:
– Den lägre arbetsgivaravgiften för unga har faktiskt gett många ungdomar en verklig jobbchans. Det är så värdefullt med tidig arbetslivserfarenhet där många hittar ett nytt driv inom sig i stället för att för att man söker vidare till universitetet utan riktig motivation. Höjningen av avgiften kan absolut öka arbetslösheten hos ungdomar, är hennes personliga reflektion.
En chans
Transcom anställer årligen mer än 1300 svenska ungdomar.
På företaget får de en chans att utvecklas inom en tekniskt intensiv bransch, differentierade arbetstider och med möjligheter till personlig utveckling och avancemang, berättar Henrik Olsson som är chef för den svenska verksamheten.
Nyanställda får i genomsnitt sex veckors utbildning i kundtjänst, bemötande och service. Den kunskapen lägger ofta grunden deras framtida yrkeskarriär, oavsett om det är internt eller hos annan arbetsgivare.
– Den lägre arbetsgivaravgiften för ungdomar upp till 25 år gjorde att vi såg goda möjligheter att öppna upp för dessa åldersgrupper på ett nytt sätt jämfört med tidigare, förklarar Henrik Olsson och fortsätter:
– Konsekvensen av de högre arbetsgivaravgifterna kan bli att vi kanske väljer en person med några års arbetslivserfarenhet i stället för en person som nyss gått ut gymnasiet
Engagemang och vilja viktigt
Han berättar att de flesta ungdomar som anställs hos Transcom har fullföljt sin gymnasieutbildning.
– Vi är inte jättehårda på rätt formell utbildning för anställning. Främst handlar det om att visa rätt attityd och ge allt vid varje kundkontakt. I vissa fall kan det handla om att vår kundservicerepresentant arbetar parallellt i 15-16 olika tekniska system samtidigt som hon eller han hjälper kunden. Engagemang och vilja att utvecklas är väldigt viktiga begrepp, förklarar han.
http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/skelleftea/lagre-arbetsgivaravgift-okade-jobbchansen-for-unga_625156.html