21
nov

Partier backar från åtgärder mot telefonskojare

Flera partier backar nu från kravet på skriftlig bekräftelse vid telefonförsäljning. Säljbranschens motkampanj har vunnit gehör och regeringens lagförslag dröjer. Med det kan få stöd från oväntat håll, visar SVT Nyheters kartläggning.

Äldre, sjuka och funktionshindrade binds upp på tjänster och abonnemang som de inte vill ha. Oseriös telefonförsäljning har länge betecknats som ett av de största konsumentproblemen, och många uppfattar generellt telefonförsäljning som störande.


För några år sedan granskade SVT telefonförsäljning i en serie reportage, och efter den granskningen lovade dåvarande konsumentminister Birgitta Ohlsson (L) att utreda en tuffare lagstiftning.


Föreslog skriftlig bekräftelse

I fjol lämnades den färdiga utredningen över till nuvarande konsumentminister Per Bolund (MP) som uttryckte sig positivt om utredningens förslag att det ska krävas en skriftlig bekräftelse för att ett telefonavtal ska anses giltigt.

Nu har organisationen Sveriges konsumenter räknat ut att det gått över 500 dagar sedan utredningsförslaget presenterades – utan att regeringen lagt något lagförslag. Enligt regeringens hemsida kommer det inte heller att komma något lagförslag före årsskiftet.

– Alla avtal måste tåla eftertanke och dagsljus, säger Jan Berthoft, som är generalsekreterare för Sveriges konsumenter, och kritisk till att lagskärpningen dröjer.


De flesta gillade

Före valet var de flesta riksdagspartier positiva till kravet på skriftlig bekräftelse i en enkät som gjordes av just Sveriges konsumenter. Förslaget gillades av alla partier utom Sverigedemokraterna, som var emot, och Moderaterna och Centerpartiet, som svarade ”tveksamt/vet ej”.

Men efter att utredningsförslaget presenterades har säljbranschen bearbetat politikerna, och i dag har flera partier förflyttat sina positioner. Moderaterna och Centern är i dag uttryckligt skeptiska.

– Förslaget kan leda till att många mindre avtal aldrig ingås. Risken är att den seriösa delen av branschen kommer att försvinna eller åtminstone minska kraftigt, säger Moderaternas talesperson Ewa Thalén Finné.

Liberalerna, som före valet ställde sig bakom kravet på skriftliga avtal, vill i dag inte ge besked om vad man anser.

”Så länge Bolund duckar för frågan och inte lämnar besked är det så”, skriver talespersonen Robert Hannah (L), som först säger ja till en intervju med SVT Nyheter men sedan avbokar med motiveringen att det är regeringen som borde höras i frågan.


Bolund avböjer intervju

Inte heller konsumentminister Per Bolund (MP) vill låta sig intervjuas om den dröjande lagskärpningen. Hans pressekreterare hänvisar till att utredningsförslaget just nu bereds på departementet och att det inte finns något att tillägga till Bolunds tidigare uttalanden om behovet av en skärpt lagstiftning.

När ministern för drygt ett år sedan kommenterade SVT:s granskning av telefonbolaget 4one sa han att ”de här fallen visar att det faktiskt behövs förändringar”.

Riksdagsledamoten Emma Hult (MP) säger att partiet står kvar vid sin uppfattning, och att hon hoppas på ett lagförslag så snart som möjligt. Hon har också tillsammans med sin Socialdemokratiska kollega nyligen argumenterat för förslaget om skriftliga avtal i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Branschorganisationen Kontakta bekräftar att man jobbat hårt för att övertyga politikerna om nackdelarna med förslaget.

– Som i alla sammanhang måste politikerna väga in olika faktorer i ett beslut. Då behöver konsumentorganisationerna presentera sitt material och vi vårt, säger Kontaktas vd Tina Wahlroth, som ser kravet på skriftlig bekräftelse som ett hot mot tusentals arbetstillfällen.


Bekräftar lobbykampanj

Flera riksdagspolitiker bekräftar för SVT Nyheter att branschen legat på för att stoppa lagförslaget.

– Visst har vi fått ta del av informationen, men det gäller att sålla och sovra och väga de olika intressena mot varandra. Det tror jag vi är ganska vana vid som politiker, säger Ola Johansson (C).

Bland allianspartierna är det nu bara Kristdemokraterna som står fast vid kravet på en skriftlig bekräftelse.

– Vi tycker det är en mycket bra idé. Man får en stunds betänketid och kan sedan bekräfta via mejl eller sms, säger partiets talesperson Tuve Skånberg som också är ordförande i riksdagens civilutskott – men som får mothugg från Moderaternas Ewa Thalén Finné:

– Alla människor har inte sms. Jag vet människor som inte klarar att läsa sms!


SD öppnar för stöd

Enligt Tuve Skånberg har alliansens ledamöter i civilutskottet enats om att de fyra allianspartierna ska svara gemensamt på regeringens lagförslag den dag det finns en proposition på bordet. Men vad den gemensamma linjen skulle bli kring ett krav på skriftliga bekräftelser, kan ingen i dag svara på.

Men samtidigt som flera allianspartier alltså rört sig längre bort från kravet på skriftlig bekräftelse, så har ett annat riksdagsparti svängt åt andra hållet. Sverigedemokraterna, som inför valet var ensamma om att vara direkta motståndare till krav på skriftliga avtal, öppnar nu dörren för att stödja förslaget.

– Vi har ett helt nytt läge nu med en utredning på bordet. Jag ser det som oundvikligt att vi på något sätt måste göra inskränkningar på det här området, säger partiets talesperson Mikael Eskilandersson till SVT Nyheter.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/partier-backar-fran-atgarder-mot-telefonskojare