27
sep

Provoice tecknar kollektivavtal

Provoice, callcenterföretaget som säljer lotter åt socialdemokratiska A-lotterierna, har tecknat kollektivavtal med Unionen.

2013-09-27 Kollega

De anställda säljarna på callcenterföretaget Provoice kunde bli hemskickade utan lön om de inte sålde tillräckligt bra. Det avslöjade Aftonbladet förra hösten.

Uppgifterna om att företaget utnyttjade unga var extra besvärande för Socialdemokraterna eftersom A-lotterierna, partiets stora kassako, länge anlitat Provoice för försäljningen av lotterna. Att callcentret med flera hundra anställda dessutom saknade kollektivavtal gjorde inte saken bättre med tanke på Socialdemokraternas historia och inställning till schysta anställningsvillkor. På Unionen kände man till de dåliga villkoren på arbetsplatsen.

- Vi försökte få till ett kollektivavtal med Provoice i två år utan att lyckas. Det fanns inte några ambitioner från företaget att teckna avtal, säger Tony Andersson, ombudsman på Unionen i Göteborg.

De usla arbetsvillkoren och Provoice vägran att teckna kollektivavtal fick mycket uppmärksamhet i media. I en intervju i Kollega förnekade dock företagets dåvarande vd att man vägrade teckna avtal, i stället berodde situationen på att det saknades intresse från personalen. Detta har dock tillbakavisats av anställda som Kollega talat med.

I våras, efter att Björn Wide tillträtt som ny vd, återupptogs diskussionerna mellan fack och Provoice. Och nu står det alltså klart att företaget tecknat kollektivavtal som börjar gälla från och med 1 oktober och Unionen har redan märkt skillnad.
- Det är som dag och natt, vi har nästan inga ärenden där längre och det lilla som dyker upp löser vi snabbt. Precis som alltid när ett företag skaffar avtal så blir det mer ordning och reda, säger Tony Andersson.

Vd:n Björn Wide förklarar varför företaget gjort en helomvändning:
- Det beror på tre saker. För det första har vi en kund, Kombilotterierna, som tycker att kollektivavtal är en förutsättning och vi ställdes inför valet att fortsätta utan avtal och förlora kunden eller göra tvärtom.

- För det andra är Provoice medlemmar i branschföreningen Kontakta som ställer krav på avtal och uppmanar kunder att anlita seriösa aktörer.

- Den tredje faktorn är att vi vill lyfta oss som helhet och uppfattas som mer seriösa - både av kunder och personal. Jag tror att avtalet kommer göra medarbetarna mer trygga i sin anställning och på sikt attrahera mer kvalificerad personal. Det finns en massa fördelar med kollektivavtal.

Hur kommer personalen att märka av att ni tecknat avtal?
- De kommer att omfattas av försäkringar och minimilöner som inte funnits tidigare. En del som jobbat länge i företaget har högre inkomst än minimilönen men en och annan når inte upp dit, vilket de kommer att göra nu. Tillsammans med Unionen har vi också diskuterat en utbildningspott inom ramen för avtalet.

Till skillnad från företagets tidigare ledning uppmuntrar Björn Wide medarbetarna att engagera sig fackligt.
- Jag har goda erfarenheter av lokalt fackligt arbete på tidigare arbetsplatser. Ofta har det varit kniviga frågor som arbetstidsförändringar och då har varit oerhört gynnsamt att ha en lokal klubb, som känner till förutsättningarna, som motpart.

- Branschen har en hög personalomsättning, det är unga människor som kommer in, ofta är det deras första jobb och man jobbar här för att kunna resa eller börja plugga. Det är svårt att få kontinuitet. Sedan jag kom in vid årsskiftet har jag jobbat mycket med ledarskapet för att skapa en miljö som gör att folk vill stanna och kan se utvecklingsmöjligheter.


Blir avtalet en stor kostnad för er?

- Problemet är att marknaden är pressad och det finns kunder som väljer aktörer utan avtal som håller lägre priser, det blir en sned konkurrens. Det är viktigt för oss att gå mot kunder som är villiga att betala för kollektivavtalet, då har vi inga problem att betala våra anställda mer. Men vi kan inte ha ett kollektivavtal som kostar oss mer och gå på samma priser som tidigare.

Tony Andersson är givetvis nöjd med att företaget ändrat sig och hoppas att avtalet nu ska få mer legitimitet.
- Det är en seger för callcenteravtalet. Vår målsättning är det ska bli branschpraxis att omfattas av avtal, vilket långt ifrån är fallet idag, och att kravet på avtal ska finnas med upphandlingar. Anställningsvillkor ska aldrig vara ett konkurrensmedel, säger han.

Ombudsmannen avfärdar påståendet att det skulle vara kostsamt att skaffa kollektivavtal.
- Det som är dyrt är tjänstepensionen, men det är inte så kostsam för callcenterbranschen eftersom väldigt många anställda är under 25.

http://kollega.se/index.cfm?c=18355