Möt Janna Lazic, HR-ansvarig på Online Fulfillment.

Namn: Janna Lazic
Titel: HR-ansvarig
Företag: Online Fulfillment Sverige AB
Bor: Malmö
Ålder: 35

Hej Janna, vad kul att få ha ett samtal med dig.
Vad gjorde du innan du började arbeta med kundservice och sälj?

Jag började arbeta med kundservice & sälj direkt efter mina studier. Jag letade efter ett arbete i samband med att jag bestämt mig för att flytta från min hemstad i Småland till Lund i Skåne.

Vilket var ditt första jobb inom kundservice/telefonförsäljning och har du vidare haft flera av dessa jobb?
Jag arbetade kort på en säljavdelning och fick ganska snabbt erbjudandet att byta till en då, ganska ny avdelning inom kundservice. Att prata med - och möta människor har alltid kommit ganska naturligt för mig så efter en tid fick jag ytterligare ansvar i att hjälpa till med kundhantering, ansvara gentemot våra uppdragsgivare och att utbilda nya anställda.

Vilket jobb eller vilken roll har du idag och på vilket sätt har erfarenheten av kundservice hjälpt dig att nå dit?
Idag arbetar jag som HR-ansvarig där jag tillsammans med avdelningscheferna i olika ledningsgrupper planerar vår verksamhet. Mina tidigare erfarenheter ger mig en förståelse för hur det är att arbeta med kunddialoger idag även om jag försöker vara ödmjuk vid att saker förändras med tiden. Oavsett så tror jag att det finns en fördel i att själv ha upplevt den arbetsvardag som vi idag planerar och ansvarar för.

Vad tycker du är det bästa med att jobba med kundservice?
Att man som 20-åring fick sig en bra skjuts in i vuxenvärlden och att hantera andra människors behov samtidigt som du lär känna dig själv. Jag fick svar på frågor som "Hur fungerar jag i pressade lägen?" "Hur hanterar jag frustrerade kunder?" "Vad driver mig att vilja arbeta flitigt?" "Vilket stöd behöver jag?" För att inte glömma alla roliga historier och öden som man fick ta del av.

Vad är den viktigaste erfarenhet som du haft med dig från det jobbet i din fortsatta karriär?
Att vad vi än gör eller arbetar med så är vi alla individer som möts av olika anledningar. Vi bär på olika erfarenheter och utgångspunkter vilket gör att vi reagerar och agerar olika. Jag tror att vi möter en härligare vardag om vi utgår från goda avsikter och låter alla komma till tals. Individanpassning är lika viktigt vid kundhantering vid vänskapsrelationer som vid barnuppfostran.

Vad upplever du är den största positiva egenskapen en person som arbetat med kundservice har, jämfört med en som inte gjort det?
Jag upplevde att min personliga utveckling fick sig en ordentlig skjuts. När man arbetar mot kunder och uppdragsgivare, arbetar lösningsorienterat och möter enskilda behov lär man sig väldigt mycket om sig själv samtidigt. Inte minst blir man också duktig på att snacka snyggt!

Du har en positiv upplevelse av yrket och vi vet att erfarenhet av kundservice/telefonförsäljning är mycket meriterande. Vilket är ditt främsta råd till en person som funderar på att söka ett jobb inom kundservice?
Det kan verkligen vara ett socialt givande yrke som i sin tur kan öppna nya dörrar för den som är driven och bra på det den gör. Varför inte testa och se ifall du kan hjälpa både dig och företaget till nya höjder?

Vad anser du är den viktigaste frågan för kontaktcenter just nu?
Det här året har vi snabbt behövt uppdatera hur vi arbetar och ibland även ifrågasätta varför vi arbetar som vi gör. Det blir intressant att se vilka arbetsgivare som följer med in i framtiden efter den här tiden. Jag tror att vi ser ett större fokus kring att kombinera arbetsmiljö, målstyrning och goda resultat i samband med de personliga behoven. Ett arbete är inte alltid nödvändigtvis ett ställe man går till utan något man utför. Mycket bygger på förtroende parterna emellan och jag tror att man som arbetsgivare kan gynna både sig själv och sina anställda genom att ha det i fokus.

Hur ser du på framtiden för verksamheter som arbetar med kundkommunikation och kundrelationer?
Utveckling av kundrelationer och kundkommunikation är viktiga yrken som i sin tur kräver kompetent personal. Vi behöver värna om de människor som hanterar världens alla olika kunder. Digitalisering och förenklade system sker hela tiden men i takt med den utvecklingen blir också den mänskliga kontakten än viktigare även om den sker mer sällan inom vissa områden. När jag väl behöver hjälp av en annan människa blir den kontakten otroligt viktig och hur den personen trivs med sin arbetsgivare lär återspeglas i kundhanteringen.


Stort tack Janna för att du tog dig tid.
Linda Kontakta