Möt Anna Andersson, chef kundcenter på Agria Djurförsäkring

Namn: Anna Andersson
Titel: Chef Kundcenter
Företag: Agria Djurförsäkring

Hej Anna! 

Vad kul att du tog dig tid att ses digitalt. Vad gjorde du innan du började arbeta med kundservice och telefonförsäljning?
Jag har arbetet med försäljning och service i olika branscher i stort sett hela min karriär. Förutom en avstickare när jag arbetade på veterinärklinik.

Vilket var ditt första jobb inom kundservice och telefonförsäljning och har du vidare haft flera av dessa jobb?
När jag gick från fysiska kundmöten i butik och på restaurang till telefon arbetade jag med uppsökande verksamhet och genomförde olika kundnöjdhetsundersökningar. Efter det har jag haft flera extrajobb bredvid studier där jag arbetat med både inkommande och utgående försäljning

Vilket jobb eller vilken roll har du idag och på vilket sätt har erfarenheten av kundservice och telefonförsäljning hjälpt dig att nå dit?
Idag är jag Chef för Agria Djurförsäkrings Kundcenter, vi är ca 70 personer på avdelningen och har i snitt 2000 kundkontakter om dagen. Vi arbetar i flera kanaler, där telefon är den största men vi möter också våra kunder i sociala medier, chatt och via e-post såklart.

Min erfarenhet av kundservice & telefonförsäljning är den största bidragande faktorn till att jag hamnade där jag är idag. Jag fick smak för försäljning/service direkt och har länge haft siktet inställt på att nå den position jag har idag. 

Spännande, det låter som du har fått ditt drömjobb. Vad tycker du är det bästa med att jobba med kundservice & telefonförsäljning?
Jag har på riktigt världens bästa jobb och jag går i princip alltid till jobbet med ett leende på läpparna. Att få vara med och skapa kundupplevelser i absoluta toppklass tillsammans med mina engagerade chefer och medarbetare är en fantastisk upplevelse och jag får ibland nypa mig i armen när jag tänker på alla framgångar vi har tillsammans. Ingen dag är den andra lik. Att vi också har möjligheten att kombinera ett stort djurintresse med försäljning/service är för mig en oslagbar kombination. Vi skapar trygghet för djur och människor varje dag på Agria, det känns meningsfullt för mig!

Vad är den viktigaste erfarenhet som du haft med dig från det jobbet i din fortsatta karriär?
Flera saker, men jag tänker främst på drivet och att varje samtal är en ny kund där jag kan skapa nya möjligheter och affärer.

Vad upplever du är den största positiva egenskapen en person som arbetat med kundservice/telefonsälj har, jämfört med en som inte gjort det?
Samma svar som ovan skulle jag säga. Man kan inte fastna, utan bara se framåt och ta nästa utmaning.

Du har en positiv upplevelse av yrket och vi vet att erfarenhet av kundservice &telefonförsäljning är mycket meriterande. Vilket är ditt främsta råd till en person som funderar på att söka ett jobb inom kundservice eller telefonförsäljning?
Mitt främsta råd är: gör det! Många kanske blivit skrämda av det oförtjänt dåliga rykte som arbete med telefon har fått under åren då flera oseriösa aktörer agerat på marknaden. Men hitta ett företag som du kan identifiera dig med, som har produkter & tjänster som du kan stå för. Sen är det bara att köra, du kommer komma i kontakt med så många härliga kunder och utveckla en unik förmåga och fingertoppskänsla för service och försäljning.

Vad anser du är den viktigaste frågan för kontaktcenter- eller telefonsäljbolag just nu?
Det finns såklart en del frågetecken kring om det kommer bli ännu mer legala åtstramningar av telefon och vad det kan innebära för branschen i sin helhet.

Hur ser du på framtiden för verksamheter som arbetar med kundkommunikation och kundrelationer?
Jag anser att det är framtiden. Kundupplevelsen är en av de största faktorerna till affärstillväxt och kundupplevelsen är den enskilt största faktorn som skiljer varumärken från varandra. Jag tror stenhårt på att enkla ärenden löses bäst i digitala kanaler, men det personliga mötet är viktigare än någonsin och ställer stora krav på kompetens hos våra medarbetare. Så att locka och hålla kvar toppförmågor är avgörande för att nå framgång inom kundservice.

Tack Anna för att vi fick samtala med dig!
Linda Magnusson 
Kontakta