14
sep

Regeringen tvingar företag i konkurs

Debatt. För att fler unga ska få jobb krävs låga avgifter för att anställa, avskaffade turordningsregler och flexiblare arbetsrätt, men regeringen ökar i stället skatten, skriver Liberala studenter i Uppsala

Regeringen tror att den kan skapa fler jobb genom högre skattetryck, men tvingar företag som anställer unga i konkurs. Vad som behövs är istället lägre skatter, avskaffade turordningsregler och en flexiblare arbetsmarknad – motsatsen till socialdemokratisk politik.

Under valrörelsen gick Socialdemokraternas kampanj ut på att ge unga en jobbigare morgon. Man ville ge fler ungdomar en anledning att ställa väckarklockan genom att skapa fler jobb. Ambitionen var god men inte metoderna. 90-dagarsgarantin utmålades som lösningen på problemet, men åtgärderna skulle finansieras av bland annat höjda arbetsgivaravgifter för unga.

En vecka efter den första höjningen lämnade telemarketingföretaget Reffekt in en ansökan om konkurs. Det var en direkt konsekvens av socialdemokraternas politik. 35 av de anställda var under 25 år, och företaget kan inte bära de ökade kostnaderna som höjningen innebär.

Reffekts konkurs är ett perfekt exempel på de negativa effekterna av beskattning. När staten lägger en skatt eller avgift på något händer två saker. Dels får staten in en del av det överskott som företaget och de anställda tidigare delade på, dels sker en dödviktsförlust – affärer och företag som inte längre blir lönsamma på grund av skatten och därför försvinner. Exakt vad som hände med Reffekt, och fler företag som anställer många unga kommer att möta samma öde.

Socialdemokraternas lösning på detta heter 90-dagarsgarantin, och ska garantera alla ungdomar ett arbete, en utbildningsplats eller en praktikplats inom 90 dagar. Detta är dock bara en avdammad åtgärd som prövades av Socialdemokraterna 1998, och gav enligt IFAU inga eller negativa effekter på ungdomars sysselsättning. Det är inte så konstigt att bara drygt fem procent av befolkningen tror att regeringens politik kommer att skapa fler jobb, enligt en undersökning från Sifo.

Att försöka genomföra sådana "satsningar” låter kanske bra, som att man gör något, men det bygger på ett planekonomiskt resonemang och leder inte till fler jobb. Regeringen påstår även att man satsar på försvaret, men en stor del av dessa satsningar äts ironiskt nog upp av ökade personalkostnader orsakade av den höjda arbetsgivaravgiften.

Sveriges unga förtjänar bättre än denna världsfrånvända politik. Vad som behövs för att minska ungdomsarbetslösheten är låga avgifter för att anställa, avskaffade turordningsregler, och flexiblare arbetsrätt för en mer dynamisk arbetsmarknad – inte höjda arbetsgivaravgifter och tomma garantier.

Oscar Matti, ordförande Liberala studenter Uppsala
Nick Zabzine, vice ordförande Liberala studenter Uppsala
Andreas Akterhag, styrelseledamot Liberala Studenter Uppsala
Robin Nyman, styrelseledamot Liberala studenter Uppsala

http://www.unt.se/asikt/debatt/regeringen-tvingar-foretag-i-konkurs-3876525.aspx