16
okt

Unga vill ha koppling till prestation

På uppdrag av Svenskt Näringsliv har Ungdomsbarometern gjort en analys av 25–34-åringar i yrkeslivet. Yngre generationer har en ny syn på arbete och lön. Balans i livet och rätt värderingar betyder minst lika mycket som lön vid valet av arbetsgivare. Det konstaterar Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbarometern.

"Lön är inte det yttersta målet. Det är en hygien- och motivationsfaktor men det är inget man identifierar sig med. Balans i livet och värderingar är minst lika viktigt", säger Ulrik Hoffman.

När de svarar på vad som är viktigast kopplat till yrkeslivet hamnar individuella faktorer om hur det är på jobbet högst på listan. De vill jobba med något som de tycker är intressant, ha kul på jobbet och ha en balans mellan arbete och fritid.

På sjätte plats kommer ”bidra till ett bättre samhälle eller värld”, som har ökat i betydelse de senaste åren.

– Intresset för politik och samhälle har ökat markant hos 80- och 90-talister. Att göra något bra genom sitt jobb bli allt viktigare.

Först på nionde plats kommer ”ha en riktigt bra lön”. Lönen är viktig men absolut inte viktigast vid val av yrke eller arbetsgivare, konstaterar Ulrik Hoffman. Jobbet är bara en del av livet och där är målet sällan en hög lön.

– De andra parametrarna är minst lika viktiga. Mycket handlar om att skapa sig tid för att få ihop alla dimensionerna i livet. De som idag är 50–60 år var de mer pliktstyrda och karriärinriktade i början av sitt yrkesliv.

Samtidigt spelar lönen på ett sätt en större roll än den gjorde förr. Att utvecklas i sitt jobb har blivit allt mer betydelsefullt och då blir lönen ett kvitto på att man gör det. Arbetsgivare bör därför se lönen som en motivationsfaktor som kan användas för att premiera utveckling, anser Ulrik Hoffman.

– Ungdomar idag är meritokratiskt lagda och vill ha individuella löner som kopplas till prestation och därför är det ännu viktigare att jobba aktivt med lönesättning.

Arbetsgivare som har behov av att anställa unga måste i någon utsträckning anpassa sig och skapa en attraktiv arbetsplats för att möta arbetstagarna. Ett vanligt misstag är att malla ungas inträde på arbetsmarknaden med hur det såg ut när man själv gjorde entré i yrkeslivet.

Hans råd är att som chef försöka att sätta sig in i medarbetarnas situation och vad vill de göra. Att se till helheten i stället för att lyfta ut lönen som en enskild fråga. Till exempel kanske en medarbetare har en hobby som innebär att han eller hon värdesätter flexiblare arbetstider mer än högre lön.

– En arbetsgivare måste vara insatt. Lönen är på ett sätt ett ganska enkelt verktyg. Men att ha kunskap och kännedom för att se annat som kanske triggar en medarbetare betydligt mer, är svårare.

Ulrik Hoffman ger tips på vad unga vill när det gäller arbete och lön och hur en arbetsgivare kan ge stöd:

– Lön är inte det yttersta målet. Det är en hygien- och motivationsfaktor men det är inget man identifierar sig med.

– Balans i livet och värderingar, att känna att man gör något bra på jobbet, är minst lika viktigt. Att hälften av de svarande skulle vilja byta nästa löneökning mot mer semester är också ganska talande.

– Det är omodernt att jobba ihjäl sig. Många är rädda att hamna i en situation där de jobbar för mycket. De hundår som tidigare generationer förväntades genomlida de första åren i arbetslivet vänder sig dagens unga emot.

– Flexibilitet. Alla vill inte ha exakt samma sak. De flesta vill ha trygghet i anställningen men de vill bli mätta på sin prestation.

Karin Myrén

https://www.svensktnaringsliv.se/nyhetsbrev/nytt_om_lon/unga-vill-ha-koppling-till-prestation_722172.html