23
sep

Ungdomsarbetslösheten – Sveriges största samhällsproblem?

Senaste siffror från SCB visar att var femte ungdom är arbetslös. Sverige har länge haft en ungdomsarbetslöshet som ligger över snittet för EU. Detta innebär stora problem för alla de unga som inte tidigt kommer in på arbetsmarknaden.

”Jag tycker att fler ungdomar borde söka sig till kundtjänstbranschen, det är en jättebra inkörsport till arbetslivet”, säger 20-åriga Erika Behrens, nyanställd på Ageris.

Många unga som söker jobb får ingen respons från företagen de söker till. Det kan öka risken för att ungdomar känner sig nobbade och inte söker fler jobb. Men när man väl fått en intervju kan det rätta verktyget vara att gå in med inställningen att man är rätt kandidat för jobbet och att man ska få det.

- När jag sökte mitt första jobb skickade jag iväg säkert trettio CV:n och fick svar av ungefär fem företag. Man hoppas på att de hör av sig oavsett besked. Gör de inte det blir man till slut omotiverad till att söka fler jobb. Ofta är kundtjänst- och säljjobb lättare att få utifall man inte har någon erfarenhet sedan tidigare. Jag ville välja jobb efter vad jag tyckte verkade roligast och mest givande, så jag gick in till hundra procent för att få jobbet och rekryteraren på Ageris erbjöd mig det direkt, berättar Erika Behrens.

Med dagens konkurrens om jobb kan det för många ungdomar vara svårt att ta sig in på arbetsmarknaden utan vare sig
erfarenhet eller kontakter.

- Mitt tips är att dra i alla dina tänkbara kontakter. Kontakter är ofta nyckeln in på arbetsmarknaden idag. Har man inga får man se till att skapa dem. Man ska inte bara sitta fastklistrad vid ett alternativ, för då kan möjligheterna passera. Visa att du är intresserad! Kom ihåg att sätta dig på hästen igen och sök något annat om det ena inte passade dig. Blir du erbjuden ett kundtjänstjobb rekommenderar jag att ta det – du lär dig att bemöta kunder och får en säljande ådra på köpet och det är alltid ett plus på ditt CV, säger Erika Behrens.

Att vara påläst om företaget och förbereda svar på vanligt förekommande intervjufrågor kan ge ökade chanser att få jobbet man söker, men också att man vågar marknadsföra sig själv och vara ihärdig.

- Man ska tänka ut sina svar innan intervjun, samtidigt som man försöker prata från hjärtat så att det inte låter speciellt inövat. Annars är risken stor att det låter oäkta och att man har samma svar för varje intervju man går på. Efter intervjun är det viktigt att återknyta till dem du pratat med och kolla hur det står till med rekryteringsprocessen, säger Erika Behrens.

När det kommer till utformningen av CV:t och det personliga brevet är det viktigt att hitta sig själv och något man
kan stå för, allt för att sticka ut från mängden.

- Jag tror att man vinner mycket på att lägga ned energi på sitt personliga brev, det syns när man gjort det. Slagord kan vara ett bra exempel att använda sig av. Har man inte så mycket i bagaget så gäller det att man kan marknadsföra sig själv i det personliga brevet.
Pressmeddelande Ageris