Möt Nathalie Wiklund HR-chef på Responda Group/KalixTele24

Namn: Nathalie Wiklund
Titel: HR-chef
Företag: Responda Group/ Kalix Tele24
Bor: Kalix
Ålder: 32

Hej Nathalie, tack för att du tog dig tid att bli intervjuad. Du har en viktig roll som HR-chef och det ska bli intressant att höra vad du arbetar med och anser är det viktigaste fokuset inom yrket. Berätta, vad gjorde du innan du började arbeta med svarstjänster/kundservice?
Arbetade som konsultchef på bemanningsföretaget Logent i Stockholm. Logent är verksamma inom lager och logistik. Mina huvudsakliga arbetsuppgifter var rekrytering, bemanning och HR-frågor.

Vilket var ditt första jobb inom Svarstjänster/kundservice och har du vidare haft flera av dessa jobb?
Mitt första jobb inom svarstjänster/kundservice är i rollen Personalspecialist hos Kalix Tele24. Jag påbörjade tjänsten i Maj 2017. Rollen Personspecialist är en bred roll som spänner sig över nästa hela HR-fältet. Främst ansvarade jag för hela rekryteringsprocessen från kravprofil till upprättande av anställningsavtal. Arbetet innebär att agera stöd till våra chefer, experthjälp i arbetsrättsliga/kollektivavtalsfrågor och rehabilitering. Jag deltog även vid mässor, rekryteringsträffar samt tog emot studiebesök.

Vilket jobb eller vilken roll har du idag och på vilket sätt har erfarenheten av kundservice/telefonförsäljning hjälpt dig att nå dit?
Idag arbetar jag som HR-chef. Arbetet vilket innebär att jag ansvarar för att företaget har en god personalpolitik inom alla enheter i företaget. Jag ansvarar för de övergripande av företagets lönesystem, förhandlingar och kollektivavtalets efterföljande samt upprättande av policys och verksamhetsrutiner inom HR:s arbetsområde, så att en gemensam struktur och ordning finns i företaget. Jag har även ett övergripande ansvar för att finnas tillgänglig som stabfunktion till övriga ledare och chefer i företaget, för att kompetensutvecklingen av medarbetare och ledare utvecklas och för att utveckla företagets hälsoarbete och det systematiska arbetsmiljöarbetet kontinuerligt utvecklas. Jag medverkar också aktivt i företagets ledningsgrupp. 

Vad tycker du är det bästa med att jobba med svarstjänster/kundservice?
Det är en väldigt fin merit på CV:t att ha arbetat med kundservice/telefonförsäljning. B.la. lär du dig att kommunicera väl i skrift och tal, vilket du kommer ha nytta av i oavsett vilket annat arbete du vill jobba med i framtiden. En annan bra sak är att du oftast kommer i kontakt med väldigt mycket olika människor och branscher. Du blir en fena på personlig och god service.

Vad är den viktigaste erfarenhet som du haft med dig från det jobbet i din fortsatta karriär?
Hur viktigt det är med just personlig och god service, oavsett vad man väljer att syssla med. 

Vad upplever du är den största positiva egenskapen en person som arbetat med kundservice eller svarstjänster har, jämfört med en som inte gjort det?
Att jobba med människor innebär att den ena dagen är inte den andra lik. Fast det är klyschigt så finns det i varje nytt möte med en människa någonting nytt att lära. En telefonist/kundservicemedarbetare är ofta den första man kommer i kontakt med på ett företag. Arbetet innebär att man har lätt för att bemöta okända människor och tycker om att ge god service. 

Du har en positiv upplevelse av yrket och vi vet att erfarenhet av svarstjänster/kundservice är mycket meriterande. Vilket är ditt främsta råd till en person som funderar på att söka ett jobb inom området?
Är du nyfiken på yrket kontakta något företag och fråga om du får komma på studiebesök. Dom flesta företag tar hjärtligt emot potentiella kandidater. Sen är mitt andra råd, är du nyfiken på yrket så SÖK!

Vad anser du är den viktigaste frågan för kontaktcenter just nu?
Höja status på yrket och att kontaktcenter lyft fram som den fantastiska bransch den är! 

Sverige blomstrar och det finns relativt mycket jobb att välja på. Under 2022 når arbetsgivarnas planer att anställa rekordnivåer i flera branscher. Vilket innebär att arbetslösheten kommer att fortsätta minska. En av utmaningarna kommer vara för oss att rekrytera och attrahera personal.

Hur ser du på framtiden för verksamheter som arbetar med kundkommunikation och kundrelationer?
Digitalisering och automatisering gör att arbetsuppgifter försvinner eller ändrar karaktär. Ju mer digitaliserade vi blir desto högre krav och kompetens kommer det ställa på det personliga mötet. Varav kundkommunikation och kundrelationer kommer bli ännu mer viktigt. Framtiden för verksamheter som arbetar med kundkommunikation och kundrelation ser ljus ut!

Tusen tack Nathalie för att du tog dig tiden och lycka till i fortsättningen med ditt viktiga arbete.
// Linda Kontakta