Möt Shayan Behbahani från Qstar

Namn: Shayan Behbahani
Titel: Säljcoach och Utbildningskoordinator
Företag: Qstar Försäljning AB
Bor: Malmö
Ålder: 30

Hej Shayan och tack för att du tar dig tid att svara på några frågor. Vi är nyfikna på att höra om din karriärresa men vi börjar från början. Vad fick dig att börja arbeta med kundservice och sälj?
Som många andra var jag en helt annan person när jag var ung jämfört med den jag är idag. En blygsam, förvirrad invandrare i en by med totalt två andra invandrarfamiljer fick mig inte att direkt ”smälta in”. Men det gick rätt snabbt innan jag började se tjusningen i hur vi människor fungerar. Det finns alltid två sidor av myntet, eller hur? Jag har alltid minst två sätt att se på världen. Att jag kände mig utanför, eller inte som alla andra. Allt det är bara känslor. Men det behöver inte vara så. Just den tanken var grunden till att jag ändrades. Just den tanken blev också en anledning till att jag ville jobba med kundservice och sälj.

Vilket var ditt första jobb inom telefonförsäljning och har du vidare haft flera av dessa jobb?
Jag har under hela mitt arbetsliv jobbat inom försäljning. Mitt första jobb var telefonförsäljare på ett litet företag med 6 anställda. Arbetsgivaren där var inte den bästa och jag blev inte långvarig. Det är viktigt att kolla upp företaget man söker arbete på och det fick jag lära mig den hårda vägen. Därefter har jag jobbat som eventsäljare, dörrknackare, företagssäljare, säljare, Teamleader, och säljchef på många av de större bolagen. Jag var helt enkelt nyfiken och ville utmana mig själv genom att hitta mig bland dessa olika försäljningsjobb och se vad som passade bäst.

Vilket jobb eller vilken roll har du idag och på vilket sätt har erfarenheten av telefonförsäljning hjälpt dig att nå dit?
Idag jobbar jag som Säljcoach och Utbildningskoordinator på Qstar Försäljning AB. All ära i att brinna för att hjälpa andra människor, men så tänkte inte jag. I alla fall inte början av min karriär. Jag blev besatt i hur vi människor kan övertyga, inte övertala, utan övertyga andra till varför de ska göra som man föreslår. Eller hur vi på ett magiskt sätt kan vända ett samtal från att vara dåligt till bra genom att på riktigt lyssna på vad den andra behöver hjälp med. T.ex. frågar du en 18 årig Shayan vad ”lyssna” betyder för honom, kommer du få ett helt annat svar än om du frågar mig idag.

Med åren gick det egocentriska tänkandet till en passion i att hjälpa andra. Men jag kunde bara hjälpa en person i taget om jag jobbade ensam. Därför började jag ta chefsjobb i syfte av att leda fler till att hjälpa andra. Men jag gillade inte stilen i att ha en majoritetspost som chef. Och jag ville absolut inte säga till en medarbetare vad den skulle göra. Därför erbjöd Qstar mig att gå en coachutbildning i några år i samband med att jag arbetade. Att arbeta som Säljcoach och Utbildningskoordinator på Qstar är det bästa jag vet! Jag hjälper både kundservice och sälj med att ställa rätt frågor för bästa resultat. Alla kunder är olika, likaså medarbetare. Därför behöver samtliga medarbetare ställa rätt frågor till sig själva för att veta vad som binder dem med deras expertis till att hjälpa varje kund på bästa sätt. Kan jag, som Coach, bidra till denna resa, jag blir tårögd av tanken!  

Vad tycker du är det bästa med att jobba med kundservice och telefonförsäljning?
Första tanken jag får är möjligheten till att hjälpa andra. Det spelar ingen roll om jag jobbar med kundservice eller telefonförsäljning, för mig är det nästan samma sak; Kundservice hjälper kunden med ett problem de har, medan en säljare hjälper kund till att finna behov i att köpa en produkt eller tjänst. Det handlar tillslut om att hjälpa kunden och aldrig glömma att det är kunden som betalar vår lön.

Vad är den viktigaste erfarenheten som du haft med dig från att jobba med kundservice och telefonförsäljning?
Att tro på sig själv. Det låter väldigt cheesy, men det finns dagar, veckor eller månader som inte har gått så pass bra som jag tänkte mig. Jag har knackat dörr efter dörr utan att någon har öppnat. Jag förstår även känslan när alla kunder vill använda mig som en slagpåse. Går vi tillbaka på två sidor av myntet så kan man alltid se det från olika perspektiv och dra lärdomar från alla situationer. Så tro på dig själv och utmana dig för att se vad som händer.

Vad upplever du är den största positiva egenskapen en person som arbetat med kundservice eller telefonförsäljning har, jämfört med en som inte gjort det?
Rätt Mental Inställning!
Allt detta jag säger som två sidor av myntet, att tro på sig själv och RMI är varken saker som jag har hittat på eller som är enkla att efterleva. Men jag vet att det är möjligt och kommer för alltid vara utmanande för en. För mig handlar det inte om att bevisa saker för andra, eller att ha certifikat och bevis på att man har gjort något. Att istället jobba med kundservice och sälj är en livslång utbildning som vi alla kan praktisera på- och utanför jobbet. Vi alla levererar service eller säljer på fritiden. Att jobba med det gör oss bara mer medvetna om beteendet där vi kan avlägga tid för att bli bättre på det. Vi utvecklar oss själva helt enkelt.  

Du har en positiv upplevelse av yrket och vi vet att erfarenhet av kundservice/telefonförsäljning är mycket meriterande. Vilket är ditt främsta råd till en person som funderar på att söka ett jobb inom kundservice?
Ställ rätt frågor till dig själv. Vad är ditt mål med kundservice och varför vill du göra just detta? Vad motiveras du av, vad drivs du av och vad brinner du för? Vad är dina värderingar och hur kan du koppla dem till kundservice?

Har du svårt att svara på frågorna så fråga gärna någon annan som du vet är bra med kunder. Se om de kan hjälpa dig. Syftet är att ha en bra ”formel” som är enkel att gå tillbaka till när du får motstånd i ditt arbetsliv. Att hitta ett segel som funkar utmärkt i motvind. Jag kunde ha gett upp kundservice och säljyrken efter att jag lämnade mitt första säljjobb. Intrycket som jag fick på mitt första arbete är absolut inget som jag vill att någon annan ska få uppleva. Men det kommer att hända igen, tyvärr, och därför är mitt starkaste tips att ställa rätt frågor till dig själv.

Vad anser du är den viktigaste frågan för kontaktcenter just nu?
Att alltid stå på tå och utvecklas för att hänga med i nutiden och framtiden. Människors köp- och ägandevanor utvecklas snabbt och därav vill de antingen köpa eller få hjälp på olika sätt. Ett kontaktcenter måste alltid finnas där och spana inför kommande trender och utmaningar.

Hur ser du på framtiden för verksamheter som arbetar med kundkommunikation och kundrelationer?
Ingen vill va sämre än en robot, eller hur? Nej men skämt åsido. Mycket inom kundkommunikation har nyligen fått hjälp av AI teknik som inte ersätter, utan hjälper kommunikationen. Därför blir det ännu viktigare att man som kundservicemedarbetare har ett skarpare fokus och sätter högre servicekrav på sig själv.

Tusen tack Shayan för din tid och lycka till med din fantastiska arbete på Qstar! 

Linda Moser
Kontakta