Möt Drilon Mulaj - delägare i Scawiba AB!

Namn: Drilon Mulaj
Titel: Delägare
Företag: Scawiba AB

Drilon Mulaj litenLäs Drilons intressanta berättelse om hur hans intresse för försäljning i unga år ledde till att han idag är delägare i det framgångsrika säljbolaget Scawiba.Berätta lite om din bakgrund!
En viktig händelse i mitt liv är mina föräldrars beslut om att lämna oroligheterna på Balkan mot det kallare men säkrare Sverige. Jag är så djupt tacksam för deras beslut då det öppnade upp en mängd möjligheter för mig och mina syskon. De lämnade efter sig sina karriärer, familj, hus och vänner för vår säkerhet.

Det var väldigt viktigt för dem att vi fortsatte i deras spår som akademiker – så jag utbildade mig till civilekonom på Stockholms Universitet. Min ena syster blev läkare, mina andra syster studerar farmakologi och min bror studerar IT.

Under gymnasiet drev jag också ett UF företag (Ung företagsamhet) och där fick jag upp ögonen för att driva eget då vi gick vidare till SM. UF väckte en passion inom mig vilket gjorde att jag inte följde mina föräldrars önskan om att följa den traditionella karriärslinjen som de själva tog – utan följde min entreprenella vilja och startade Scawiba tillsammans med Nico Bacigalupe, David Korolczuk och Dharamvir Singh.

Vad gjorde att du började med telefonförsäljning?
Som ung grabb spelade jag mycket fotboll. Då hör det till att man skall sälja lotter, kakor, julkalendrar osv. för att finansiera laget och jag fascinerades utav själva säljprocessen. Jag ger dig en lott och du ger mig pengar – kunde inte bli bättre! Men sen slog det mig; om jag står här och säljer för laget, kan inte jag göra det för mig själv också? Så som 16-åring gick jag på min första arbetsintervju hos det säljbolag min nuvarande kollega Nico Bacigalupe drev, men som han senare kom att sälja. Jag fastnade direkt för telefonförsäljning och älskade verkligen det, så jag jobbade där i hela fem år då jag kunde kombinera det med studierna. De dyra studieböckerna var inte billiga heller, vilket drev mig att till att bli en duktig säljare också!

Vad betyder jobbet för dig?
Scawiba betyder allt för mig! Det är en fantastisk sak att starta något från grunden och bygga upp det på värden som man faktiskt kan stå för och den dagliga kampen om att få det att nå sin fulla potential. Vi har grymt roligt på jobbet varje dag vilket gör det lätt att gå upp tidiga morgnar och arbeta till sena kvällar. Men allt är ju självklart inte frid och fröjd utan mycket blod, svett och tårar också. Det är en fantastisk känsla att kunna kalla sig själv en arbetsgivare och på så sätt ge tillbaka till samhället, genom att erbjuda andra de chanser jag fick och mer därtill.

Kan du ge exempel?
Att erbjuda dem möjligheterna att bli självständiga, att inte behöva fråga föräldrarna om pengar varje gång man skall på bio med sina vänner etc. Möjligheten att hjälpa och ge tillbaka till sina föräldrar. Men också möjligheten att göra karriär och påbörja resan att hitta sig själv i livet.

Vad är det bästa med att vara arbetsgivare?
Det är att se unga, osäkra människor komma in med noll självförtroende - likt mig en gång i tiden- och se deras glädje efter första ordern samt se dom växa som människor med tiden. Att se äldre människor som kanske känner sig oönskade på arbetsmarknaden, få en mening igen och känna sig behövd är helt fantastiskt! Det driver mig till att alltid utvecka mig själv så att jag alltid kan komma med nya tips oavsett hur långt framme de är i sin utveckling.

Vad är det viktigaste du vill förmedla till andra som arbetar med eller funderar på att arbeta med telefonförsäljning?
När jag började hade jag, likt många andra, mina fördomar om telefonförsäljare. Den bilden av telefonförsäljare finns tyvärr kvar bland många i Sverige. Min bild raserades dock direkt efter att jag själv gav det en chans. De lärde inte alls ut hur man lurar äldre eller tvingar på människor tjänster de inte behövde, utan snarare tvärtom! Vi tillhandahöll bra tjänster som kunde förbättra deras vardag och lärde oss istället att informera och hänvisa de som inte längre ville bli uppringda till NIX.

Media ger oftast en negativ bild om telefonförsäljning för att det är mer intressant att läsa om, men självklart också för att de företag som lurar människor skall hamna under luppen. Det ger ibland en felaktig bild av vår fantastiska marknad och bransch. Man nämner de 20 säljbolag som står för 80 % av alla anmälningar till Konsumentverket, men nämner inte de drygt 1 000 säljbolag som faktiskt gör ett fantastiskt jobb och är en oerhört viktig del av marknaden.

Det jag vill säga är att man skall ge det en chans och inte basera det på andras uppfattningar. Det finns enorma karriärmöjligheter för de som börjar som säljare på ett bolag. Man kan gå från säljare till att bli säljledare, till försäljningschef, till VD för att senare kanske driva ett eget bolag. Det fina är att man kan fullfölja hela denna fantastiska resa utan en akademisk utbildning som jag råkar ha – bara man har ett brinnande engagemang i det man arbetar med så finns det inga gränser för hur långt man kan komma!

Till de som jobbar med telefonförsäljning idag vill jag bara uppmuntra dem till att fortsätta göra det fantastiska arbete de redan gör idag! Känn en stolthet i att vara säljare, det är absolut inget tabu med att uttryckligen vara en säljare – snarare tvärtom! Utan er försäljning hade bolag inte funnits – så enkelt är det!

Drilon Mulaj
Delägare Scawiba AB