20
mar

Började på golvet - blev vd!

Aldrig i livet. Så svarade Simon Blomster när en kompis föreslog att han skulle söka jobb på PEC. Nu har det gått 13 år sedan dess och Simon Blomster är vd för företaget, 31 år ung.

Det var i januari 2004 som Simon Blomster och hans kompis satt och fikade på Biljarden. De gick fortfarande i trean på gymnasiet. Kompisen hade börjat jobba kvällar och helger på PEC, Pan European Callcenter, som hade startat i september 2003.

– Jag var mycket tveksam när han frågade om jag prova på telefonförsäljning. ”Aldrig i livet”, sa jag, men han övertalade mig, minns Simon.

Precis som så många andra hade han fördomar om telefonförsäljare och han kunde aldrig se sig själv ringa upp vilt främmande människor på telefon för att sälja på dem prenumerationer på strumpor. Verkligheten visade sig vara en helt annan när han väl provade. I stället fastnade han för det och uppskattade arbetet.

– Jag gick industriprogrammet och var fullt inställd på att jag skulle stå vid en svarv när jag hade tagit studenten, säger Simon.

När den dagen kom stod han inför ett val. Endera att fortsätta på PEC och gå upp till heltid, eller att dra på sig blåstället och ställa sig på verkstadsgolvet.

– Eftersom jag hade haft en hel del praktik under gymnasiet visste jag hur det funkade där också. Mitt val kom att handla om att jobba vidare med personer i min egen ålder och ha vanliga kläder på mig eller att jobba med gubbarna i verkstaden och ha blåställ. Jag valde det första, säger han.


Efter knappt två år som telefonsäljare fick Simon ta steget upp till att bli coach. Som sådan gäller det att stötta och uppmuntra säljarna.

– Det var mycket utbildning och motivation. Allt för att få mer kvalitet i säljsamtalet, förklarar Simon.

Därefter tog han steget till att bli driftschef, vilket innebar mer administrativt arbete och mindre säljande. Under åren expanderade PEC och öppnade fler kontor, vilket gjorde att Simon kunde lägga till platschef på sitt CV.

– För fem år sedan blev jag vice vd och i maj förra året blev jag tillförordnad vd.

Från 1 februari är han vd ”på riktigt”.

– Styrelsen kom fram till att jag har bra koll på verksamheten, därför blev tjänsten permanent.

Vilket steg har varit svårast att ta i företaget?

– Det var faktiskt att gå från säljare till coach. Det var den största utmaningen. Sedan har det blivit lättare för varje steg.

Vad gjorde det steget så svårt?

– Jag tror det var att börja delegera, men jag har lärt mig att man måste lita på sina medarbetare.

Hade du trott att du skulle vara vd i dag om någon frågat dig för tolv år sedan?

– Nej, det hade jag inte trott. Jag har trivts otroligt bra med mina arbetskamrater och det har gjort att jag har blivit kvar. Jag har fått en del jobberbjudanden, men jag är inte klar med PEC än.

Och om du blickar tolv år framåt, är du kvar som vd då?

– Då har säkert PEC en annan vd, men eftersom det här är en ung bransch som fortfarande utvecklas händer det mycket. Det innebär att vd-rollen förändras. Om tolv år kanske PEC har ytterligare något ben att stå på och då kanske det ser helt annorlunda ut.


Simon har sitt kontor i Karlstad, men bor kvar i Kristinehamn tillsammans med sin sambo och parets två barn.

– Hennes stöd har varit ovärderligt. Eftersom jag reser mycket och har långa dagar krävs det att hon tar stort ansvar hemma, säger han.


PEC har cirka 400 anställda i Sverige. Förutom Karlstad och Kristinehamn har man kontor i Västervik, Malmö och Helsingfors.

– Och ifjol öppnade vi ett kontor i Dubai. Det är ett utlandsäventyr för våra anställda. De kan sitta i Kristinehamn och sälja på fredagen och på måndagen sitter de i Dubai. Jobbet och kunderna är de samma, men omgivningen lite annorlunda.

Simon började jobba tidigt och han uppmanar alla ungdomar därute att göra samma sak.

– Ge det en chans. Gillar du inte jobbet så får du i alla fall något på ditt cv.

http://nwt.se/kristinehamn/2017/03/17/har-gatt-den-langa-vagen