23
okt

Fastcom döms för brott mot NIX mm

Teleoperatören Fastcom ska betala en halv miljon kronor i marknadsstörningsavgift. Det slås fast i en dom av Patent- och marknadsdomstolen. Domstolen fäller Fastcom på fyra punkter, bland annat för att ringa NIX-registrerade telefoner.

Konsumentombudsmannen, KO, stämde Fastcom i slutet av september 2016 sedan bolaget på kort tid dragit på sig ett stort antal anmälningar och klagomål. Enligt anmälningarna så gav bolagets säljare intrycket av att vara någon form av officiell telefonhandläggare och att de ringde på uppdrag av konsumentens ordinarie teleoperatör. De har också påstått att den fasta telefonen ska läggas ned och att konsumenten inte har något annat val än att säga ja för att få behålla sin telefon.


Konsumenterna har sedan uppgett att de fått fakturor utan att ha beställt abonnemanget. Bolaget gav inte heller någon som helst information om ångerrätten. 


Patent- och marknadsdomstolen, PMD, har tidigare, på KO:s begäran, beslutat om ett interimistiskt förbud mot Fastcoms försäljningsmetoder.

I dag kom domen där KO får stöd av domstolen på fyra punkter: Fastcom förbjuds av domstolen att ringa NIX-registrerade telefoner och förbjuds också att påstå att bolaget har ett samarbete med konsumentens befintliga operatör. Fastcom måste, enligt domen, tydligt informera konsumenterna om att de ringer och vill sälja ett telefonabonnemang i början av varje säljsamtal. Bolaget tvingas också att informera om ångerrätten.

Domstolens förbud och ålägganden mot Fastcom är förenade med ett vite på en miljon kronor var.


Fastcom döms också att betala en marknadsstörningsavgift på en halv miljon kronor.


https://www.konsumentverket.se/aktuella-konsumentproblem/nyheter-och-pressmeddelanden/pressmeddelanden/2017/fastcom-doms-betala-marknadsstorningsavgift/