9
feb

"Fler unga kommer att må dåligt"

Att höja arbetsgivaravgiften för unga kommer bara leda till ökad arbetslöshet och ökad psykisk ohälsa bland ungdomarna, tror 20-åriga Fredrika Lundin som jobbar på kundserviceföretaget Ageris i Strömsund. Att snabbt komma in på arbetsmarknaden efter att man slutat skolan betyder otroligt mycket för ungdomarna.

– Jag kunde gå direkt från gymnasiet till ett fast jobb, det var en underbar känsla! Att få en uppgift, ett jobb och känna sig behövd är otroligt viktigt för självkänslan. Den ekonomiska friheten som följer med ett fast jobb känns också väldigt bra, man vill klara sig själv, säger Fredrika Lundin.

Fredrika började jobba extra på kvällarna under sista året på gymnasiet och fick en fast tjänst direkt efter studenten. Hon har jobbat heltid i omkring ett halvår på Ageris i Strömsund där nära hälften av de 56 anställda är mellan 20 och 25 år. Fredrika tror att höjd arbetsgivaravgift för unga leder till färre jobb för henne och hennes kollegor.

– Blir det dyrare att anställa unga så får färre av oss jobb och arbetslöshet leder till att fler unga kommer må dåligt. Att stå utan jobb och inkomst tär på en, självförtroendet blir snabbt sämre. Jag är helt emot höjda arbetsgivaravgifter för unga, jag tror att det är dåligt både för oss unga och för företagen.


Läs hela artikeln här