23
jan

KO tar strid mot teleförsäljning

Det ska vara förbjudet med säljsamtal till mobiltelefoner även i framtiden, anser konsumentombudsmannen. Det tycker inte branschen, och nu hamnar frågan i domstol.

Anmälningar om säljsamtal till mobiltelefoner har börjar ramla in till konsumentombudsmannen (KO). Energibolaget i Sverige är ett av de bolag som fått flest klagomål och nu drar KO bolaget till Marknadsdomstolen.
– Ett av de största konsumentproblemen de senaste åren har varit telefonförsäljningen. Vi och branschen har under flera år varit överens om att det ska vara förbjudet att ringa till mobiltelefoner, säger KO Gunnar Larsson.
KO vill få fram en dom som blir vägledande för hela branschen. Anledningen är att branschorganisationerna Kontakta och Swedma nyligen har ändrat sina etiska riktlinjer.

– Teknikutvecklingen och konsumenters ändrade beteende innebär att förutsättningarna ändrats. I dag finns betydligt fler mobilabonnemang än fasta abonnemang, och vi har sett att tiden är inne för att ändra riktlinjerna. Vi uppmanar konsumenter som inte vill ha samtal att nixa sina mobiler, precis som man tidigare gjorde med fasta telefoner, säger Tore Thallaug, vd på Swedma.
Sedan förra året är det möjligt att nixa, spärra, även mobiler för säljsamtal.

Gunnar Larsson tycker inte att argumenten är tillräckliga för att ändra en upparbetat praxis som funnits under lång tid. Han ser en risk för att människor kommer att bli störda av försäljare vid alla tidpunkter på dygnet och oavsett vad de håller på med — när de äter middag, kör bil eller precis ska somna.
Dumheter, tycker Tore Thallaug.
– Seriösa företag sköter det här på ett bra sätt, annars får de konsumenten emot sig. Vi har stora bankföretag, mediehus, fackföreningar och insamlingsföretag bland våra medlemmar, säger han.
– Man måste skilja på seriös näringsverksamhet och bondfångeri. Oseriösa företag är en fråga för rättsväsendet.
Tore Thallaug påpekar att lagstiftningen inte skiljer på fast och mobil telefoni. Men om KO skulle förlora tror Gunnar Larsson att hårdare lagstiftning väntar.
http://www.dn.se/ekonomi/ko-tar-strid-mot-teleforsaljning/