14
mar

Konsumentverket startar ''svarta listan''

För första gången finns nu på Konsumentverkets webbplats en lista över företag som verket särskilt vill varna för. Än så länge finns ett tiotal företag på listan (några förekommer under olika namn). Den ska uppdateras varje vecka och kommer säkerligen att bli längre.

– Det enda vi kan göra är att varna för de här bolagen. De är svåra att nå och de fortsätter bryta mot lagar och regler trots våra påpekanden, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket.
Än så länge finns ett tiotal företag på listan (några förekommer under olika namn). Den ska uppdateras varje vecka och kommer säkerligen att bli längre, säger Hans Lundin.
– Även om vår strävan förstås är att den ska vara så kort som möjligt, tillägger han.

Bland företagen på listan finns exempelvis Göteborgs flyttbyrå, som SVT har rapporterat om åtskilliga gånger – senast för några veckor sedan då konsumentprogrammet Plus och SVT Nyheter Väst visade att det nu fortsätter sin verksamhet under nytt namn.
De andra företagen på Konsumentverkets lista är Adressenheten Sverige/Adressbolaget/Adresstjänst, Autopriser/Carprice, Cleandevice365, Diet and Detox/Diet & Detox, Europaspelet, Garantispelet, Supervinsten och Superspelet, Jobform och Skincenter.

Många anmälningar om likartade problem
De företag som hamnat på listan är sådana där många konsumenter hört av sig och beskrivit ett och samma problem, förklarar Hans Lundin.
– När ett mindre företag får oproportionerligt många likartade anmälningar som till exempel att kunderna har förlorat pengar, att det saknas kontaktuppgifter till företaget - det är ett tydligt tecken på att det ska upp på listan.

Läs hela artikeln...