12
apr

Miljöpartiet svänger om ungdomsjobb

Miljöpartiet (MP) svänger i sitt motstånd mot halverade arbetsgivaravgifter för unga, rapporterar SVT:s program Politik i fokus. Partiet bekräftar uppgiften för TT.

Tidigare har det funnits en enad front, S, MP och V, som vid en valseger velat avskaffa Alliansregeringens grepp för att få ner ungdomsarbetslösheten. Men nu svänger alltså MP.

– Nu kände vi att den här reformen ett par år på nacken och därmed har företagen anpassat sig till de här nya skattereglerna. Vi ser att i en tid med väldigt hög ungdomsarbetslöshet är det inte rätt tid att höja arbetsgivaravgiften för unga. Då tycker vi att det är rimligt att företagen får lugn och ro och får arbeta under samma förutsättningar som i dag, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund till DN.

Den nya linjen kommer finnas med i Miljöpartiets vårbudgetmotion.

– Det har fattats beslut i riksdagsgruppen och även varit uppe i partistyrelsen, säger Per Bolund.

2009 halverades arbetsgivaravgiften för unga under 26, något som kritiserats hårt från oppositionen som ett dyrt och oprecist sätt att få ner ungdomsarbetslösheten.

– Risken om man river upp en sådan här reform är ju att många unga kommer förlora sina jobb. Det är inte en utveckling vi vill se när det är många unga som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, säger Per Bolund.

Statsminister Fredrik Reinfeldt välkomnar förstås MP:s svängning i frågan.

– Det är väldigt klokt av Miljöpartiet eftersom vi har ett läge där vi försöker få in unga på arbetsmarknaden. Då är det dumt att göra det dyrare att anställa unga, säger Reinfeldt till SVT.

– Men det väcker framför allt frågor hur ett rödgrönt budgetalternativ ska se ut, för partiet vill inte ha höjda arbetsgivaravgifter för unga och inte heller fördubblad restaurangmoms – då faller ju hela finansieringen av den socialdemokratiska budgeten, fortsätter han.

Den halverade arbetsgivaravgiften för unga gör att staten drar in ungefär 14 miljarder kronor mindre per år.

http://www.dn.se/ekonomi/miljopartiet-svanger-om-ungdomsjobb