20
nov

Nytt regelverk från PTS ska tvinga operatörerna att blockera bluffsamtal

Telefonbedrägerierna har ökat kraftigt. Post- och telestyrelsen kommer under 2024 med ett nytt regelverk för att operatörerna ska få bukt med problemen. Men redan nu har myndigheten släppt ett vägledande material till operatörerna.

Artikel i Telekom Idag


Ett av de vanligaste tillvägagångssätten är så kallad spoofing. Det innebär att telefonnummer förfalskas och gör att det ser ut som att samtalet kommer från någon annan än det faktiskt gör.

– Telefonbedrägerier är ett allvarligt problem som drabbar många. Vårt goda samarbete med operatörer om vägledningen ger förutsättningar för att minska problemen i framtiden, säger Jesper Simons, enhetschef för nummerfrågor vid PTS.

Nu har myndigheten tagit fram en vägledning som syftar till att kunna förhindra bluff-samtal från utlandet som ser ut att komma från en svensk avsändare. Genom att stoppa dessa samtal kan operatörerna enligt myndigheten hindra en stor del av de bedrägeriförsök som görs via telefon.

I stora drag är vägledningens inriktning enligt ett pressmeddelande från PTS följande:
• Operatörer ska stoppa samtal med svenska fasta nummer som kommer in via internationellt gränssnitt.
• Operatörer ska stoppa svenska mobilnummer som kommer in via internationellt gränssnitt, efter att ha kontrollerat att abonnenten inte använder ett svenskt abonnemang i utlandet.
• I vissa specifika fall kan det bli aktuellt att blockera nummerpresentationen i stället för att stoppa samtalet.

Under 2024 kommer vägledningen att ersättas av bindande regler. Myndigheten har nu inlett ett arbete med att ta fram de föreskrifterna.