15
jul

Populistisk propå av Palm

Inte mycket är okej med S okej-register.

15 jul 2103
På Twitters 140 tillåtna tecken förklarade Veronica Palm, riksdagsledamot (S) ursprungligen från Kisa, att hon som politiker väljer att uttrycka sig försiktigt eftersom ”det finns alltid folk som vill misstolka allt jag säger”. Tyvärr var det inget missförstånd att Palm vill slopa det så kallade nix-registret, dit telefonanvändare idag kan anmäla sig för att inte behöva få samtal från försäljare. Istället för nix- vill S ha ett okej-register dit kunden istället kan anmäla att de vill ha påringningar.

Genom sitt överilade okej-register försöker Palm och Socialdemokraterna förekomma såväl telemarketingbranschen som regeringen. Den senare inväntar en utredning om just telefonförsäljning och hur skyddet för konsumenter ska kunna stärkas. Branschen själv har planer på att tillåta att försäljare ringer till mobiltelefoner och ska därför upprätta ett nix-register även för dessa. Till Rapport (12/7) säger Palm, som är S talesperson i konsumentfrågor, att hon inte vill vänta. Och om inte branschen gör det på eget bevåg hotar Palm med lagstiftning.

Ett sådant okej-register lär knappast bli nerringt av ivriga kunder. Istället riskerar idén, om den blir verklighet, att döda en hel bransch. En bransch som anställer en stor andel unga på sitt första jobb och därmed erbjuder det så viktiga första steget in på arbetsmarknaden. Unga arbetssökande är i vanliga fall en grupp som S brukar säga sig vurma för. Men risken är att ett förbud mot telefonförsäljning – vilket i praktiken är vad S föreslår, såvida inte kunden aktivt angett att den vill bli uppringd – skulle göra att många av de här jobben försvinner. Det viftar Palm bort. Nej, de seriösa företagen, ”där jag väljer att registrera mig”, kommer även fortsättningsvis att erbjuda de här jobben, resonerar hon. Klart som korvspad! Man blir ju lite nyfiken på vilka företag som Palm har planerat att ”okeja”. Det förtäljer dock inte historien.

Vill, orkar eller törs man inte säga tack, men nej tack till telefonförsäljare går det nix-ansluta sig, snart även med mobilen. Den saneringstjänsten erbjuder telemarketingbranschen konsumenterna utan statliga påbud. Men det är milsvid skillnad mellan en enskild persons aktiva nej, och ett statligt infört nej som skulle pådyvlas alla passiva telefonanvändare.

Inte nog med att S är villig att döda en hel bransch, och offra såväl ungdomsjobb som skatteintäkter för att få lätta pluspoäng inför valrörelsen. De vill också fatta beslutet att ”skydda” medborgarna över medborgarnas egna huvuden. Det är dock en vanlig socialistisk åkomma, som baseras på tankesättet att politiska makthavare begriper bättre än vanligt folk vad som är bra – för vanligt folk. Så kanske borde vi inte bli så förvånade.

Maria Björk Hummelgren