9
okt

Slopad ungdomsrabatt leder till färre jobb

Om de rödgrönas förslag om att slopa sänkt arbetsgivaravgift för unga blir verklighet kommer det att leda till färre jobb och flera företagskonkurser. Det menar Johan Talenti, vd på Silentium. ”Det kommer att innebära att jobb försvinner hos oss och att vi får tre miljoner i kostnadshöjningar. Det är inte pengar som man bara trollar fram ur näven”, säger han.

2013-10-09 Svenskt Näringsliv:

Telemarketingföretaget Silentium startades 1998 och majoriteten av företagets anställda är unga. Företaget arbetar med försäljning, service och marknadsanalys inom bank, försäkring och telekommunikation. När finanskrisen drog över världen 2008 drabbades Silentium hårt. Utan ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften för personer under 26 år hade Silentium med största sannolikhet tvingats stänga ner ett av sina tre kontor, enligt Johan Talenti, vd.

Han vänder sig mot det rödgröna förslaget om att slopa ungdomsrabatten och menar att det garanterat skulle innebära färre jobb och företag.

- Det kommer att innebära att jobb försvinner hos oss och att vi får tre miljoner i kostnadshöjningar. Det är inte pengar som man bara trollar fram ur näven.

- Stefan Löfven sa i partiledardebatten att han hatar arbetslöshet. Det är som att säga att man hatar att vara sjuk, det är ingen som säger emot det. Det är enkla poänger. Deras analys är att reformen inte har haft någon effekt, men det är väldigt svårt att säga. Det är många faktorer som spelar in och ingen kan i nuläget säga om den har haft effekt.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, Magdalena Andersson, meddelade nyligen att inkomstskatten ska vara kvar som den är, eftersom människor har vant sig vid den.

- Den logiken borde gälla för företagen också. Företag påverkas av den situation som råder just nu, men det låtsas oppositionen inte om.

Silentium ser nu över hela verksamheten inför en eventuell slopning. Mer automatiserade processer, istället för arbetstillfällen, är en väg som kan bli aktuell.

- Rent egoistiskt kan detta eventuellt gynna ett etablerat företag som vi i det långa loppet, eftersom det utan tvekan kommer bli så att jobb och företag kommer att försvinna i branschen. Men det kommer leda till sämre konkurrens, inte bara i vår bransch utan i flera, säger Johan Talenti.

http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/ungdomsarbetsloshet/slopad-ungdomsrabatt-leder-till-farre-jobb_203135.html