15
okt

Stoppa de kriminella telefonförsäljarna

DEBATT: Under veckan har Aftonbladet avslöjat hur kriminella som utger sig för att vara telefonförsäljare lurar småföretagare in i avtal de inte vill ingå. Konsekvenserna har varit förödande för enskilda företag och privatpersoner. 17 företag som säljer via telefon replikerar: Inför krav på inspelning av hela försäljningssamtal

Aftonbladets granskning är efterlängtad. Dessa kriminella personer drabbar inte bara småföretagare och konsumenter, utan även alla seriösa företag som använder telefonen för att sälja sina tjänster och ge kundservice. Endast 10 företag stod för hälften av alla anmälningar till Konsumentverket förra året. De måste kunna stoppas.

 

Nu är det dags att politiken tar sitt ansvar och inför förslaget från branschorganisationer om krav på inspelning av hela försäljningssamtal som ska tillgängliggöras för både köpare och säljare. Aftonbladets granskning visar på problemet med att kriminella kan få det att låta som att en kund tackat ja till ett erbjudande genom att bara spela upp en väl vald del av samtalet.

Likaså vore skriftliga, tydliga och enkla bekräftelser av ingångna avtal där det tydligt framgår vad som har avtalats och hur konsumenter får tillgång till det inspelade samtalet en fördel.

 

Det är samtidigt viktigt att konsumentminister Per Bolund håller huvudet kallt och inte bidrar till ett ökat regelkrångel som drabbar seriösa verksamheter. Sverige har stora behov av de inträdesjobb som seriös telefonförsäljning bidrar med och de förslag som utredningen ”Stärkt konsumentskydd vid telefonförsäljning” framför om krav på skriftliga avtal riskerar 10 000-tals arbetstillfällen, framför allt för ungdomar.


Vi är några av de företag som varje dag bidrar till det svenska näringslivets försäljning och tillväxt. Vi är stolta över våra verksamheter och våra medarbetare, och hoppas att polis och myndigheter får ökade resurser för att sätta dit det fåtal aktörer som ger telefonförsäljning ett dåligt rykte.


Terje Andreassen 

CEO GoExcellent AB


Joachim Holmner 

Head of Telemarketing Telia Sonera AB


Johan Martis

Head of Sales, Viasat


Stefan Trampus

Försäljningsdirektör Com Hem AB


Anders Carlén

Head of Sales Vendator AB


Johan Frodell

VD Releasy Customer Management AB


Niclas Högfeldt och Phillip Manfredsson

VD och vVD Citysälj AB


Johan Johansson

VD Ageris Kontaktcenter AB


Åsa Boketoft

VD Drecera AB   


Fredrik Kessler

VD Profact AB


Mona Kolmodin Lorin

VD Ringmurens Telemarketing AB


Susanne Lätt

VD Prospector AB


Sleiman Mashoun

VD Uniq Dialog AB


Daniel Selling

VD One Contact AB


Urban Ståhl

VD Online Fulfillment Sverige AB


Niklas Thorén

VD 2004 Wecall AB


Per Wannberg

VD PEC AB