6
nov

Telefonförsäljning en språngbräda in på arbetsmarknaden

”Den lägre arbetsgivaravgiften för unga är otroligt viktig för att vi skall kunna ta in unga utan erfarenhet”. Det säger Urban Ståhl, vd Online Fulfillment i Lund och menar att en höjning skulle medföra färre möjligheter för unga att komma in på arbetsmarknaden.

Företaget Online Fulfillment i Lund startades 1993 med den då relativt nya idén att sälja över telefon. En del av affärsidén gick ut på att anlita studenter som studerade på universitet i Lund som kunde och ville jobba på kvällar och helger. Företaget har sedan dess varit en plats där tusentals unga fått ett första jobb, arbetslivserfarenhet, extra inkomst under studietiden och möjligheterna till en bra referens.

För vd:n Urban Ståhl är inte meriter det viktigaste när han anställer.

– Har du rätt attityd och en vilja att utvecklas, får du också möjligheten att jobba hos oss. För oss är inte meriter det viktigaste och det gör oss till en arbetsplats där unga faktiskt får en chans att ta sig in på arbetsmarknaden, säger Urban.

En som precis fått arbete på Online är 19 åriga Ksenija Badasjane som fick kontakt med företaget genom Arbetsförmedlingen.

– Jag har sökt några jobb tidigare men det är svårt när man inte har någon arbetslivserfarenhet. Här fick jag jobb nästan direkt efter att jag pratat med företaget. Till skillnad från i skolan där man bara skall göra vad man blir tillsagd får jag nu möjlighet att vara med och påverka här på jobbet. Det gör att jag blir engagerad och tycker det är roligt att arbeta, säger Ksenija.

Då Online anställer många unga med liten eller kanske ingen erfarenhet krävs det att företaget utbildar sin personal och kontinuerligt erbjuder medarbetarna stöd i en annars ganska tuff bransch.

– Den lägre arbetsgivaravgiften för unga är otroligt viktig för att vi skall kunna ta in unga utan erfarenhet. Nu kan vi anställa personer utan tidigare meriter men om avgiften skulle höjas skulle vi bli tvungna att smalna av rekryteringen betydligt. Det skulle drabba både unga och företaget, säger Urban.

Vissa stannar bara hos Online Fulfillment under en kortare tid, antingen för att personen känner att den inte passar för jobbet eller för att de går vidare till utbildning eller annat arbete. Oavsett om medarbetaren är där några veckor eller i flera år, kan möjligheten att snabbt få komma ut i arbete och få se hur det fungerar på ett företag, vara till stor nytta för de unga. Tiden i arbetslöshet är erkänt en av de mest avgörande faktorerna för en persons chanser att få arbete.

– Den höga ungdomsarbetslösheten är en av de absolut viktigaste frågorna i Sverige idag och vi vet att vi fungerar som en språngbräda för många unga som tar sitt första steg genom oss, säger Urban.

Nicolette Jonsson fyller 24 år i år och har arbetat på Online Fulfillment i snart ett halvår. Hon trivs bra på företaget och ser det som en bra möjlighet att få lära sig nya saker och tjäna pengar under tiden hon funderar på vad hon vill göra i framtiden.

– Jag har utvecklats mycket här på jobbet och fått lära mig mycket om hur människor fungerar. Jag var arbetslös några månader innan jag hittade Onlines annons. Jag sökte upp dem, fick komma på intervju direkt och började jobba en vecka senare, säger Nicolette.

http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/malmo/en-sprangbrada-in-pa-arbetsmarknaden_204941.html