31
jul

Telemarketingfirmor hotas av lagförslag

Mia Eng: Befarar minskning 30 till 40 procent

Telefonsäljarjobben kan bli färre om ett nytt lagförslaget blir verklighet. Det tror Mia Eng, produktionschef på säljföretaget Prospector i Lidköping. Enligt lagförslaget ska enbart skriftliga avtal gälla vid telefonförsäljning. Idag räcker det med att säljaren och köparen kommer överens muntligt.

– Jag är rädd att vi talar om en försäljningsminskning på 30 till 40 procent, säger Mia Eng.

Prospector sysslar med telefonförsäljning av bland annat tidningsprenumerationer och värvning av medlemmar och givare till olika organisationer. Just den typ av försäljning som tros blir mest påverkad av kravet på skriftliga avtal.

– Vi måste skaffa en helt ny teknik för att skicka ut mejl eller sms som det ska kunna godkännas via. Det gör att vår prisbild går upp och vi kommer inte kunna ta in de uppdragen, säger Mia Eng.

Företaget har 25 anställda i Lidköping. Om det blir uppsägningar på säljföretag är det mest unga som drabbas, tror Mia Eng.

– Vi har mycket ungdomar som börjar jobba när de går på gymnasiet. De flesta här kommer in för första gången i arbetslivet, säger Mia Eng.

Lagförslaget är framtaget efter att en del telefonförsäljare gått för snabbt fram och varit för på. Men de flesta telemarketingfirmor sköter sig bra, enligt Mia Eng. Ett fåtal företag ställer till det flertalet.

– Framför allt handlar det här om tio företag som står för hälften av alla anmälningar. Det är företag som inte har kollektivavtal och inte håller sig till de etiska reglerna, säger Mia Eng.

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6222659