28
okt

Tusentals ungdomsjobb riskerar att försvinna

Regeringens slopande av avgifts­rabatten för unga slår hårt mot ungdomsjobben. Det vidhåller branschföreträdare för telefonförsäljning, handel, hotell och restaurang inför torsdagens budgetbesked.

– För oss blir det här en enorm kostnadsökning, två tredjedelar av våra 550 anställda är under 26 år, säger Urban Ståhl, vd på callcenterföretaget Online Fulfillment, med verksamhet i Lund och Umeå.

– Vi flyttar omgående en del av verksamheten till London, och vi blir mer försiktiga med att plocka in unga utan erfarenhet. Vi kommer också att höja priserna för våra uppdragsgivare, vilket kan hota jobb hos dem.

Den halverade arbetsgivaravgiften för alla unga under 26 år, som infördes av den förra regeringen, ska nu fasas ut. Regeringen vill i stället införa insatser som riktar sig direkt till de unga som står längst ifrån arbetsmarknaden.

För telefonförsäljnings- och kundtjänstföretagen, där nära hälften av de uppåt 200 000 anställda är ungdomar, innebär det kostnadsökningar på två till tre tusen kronor i månaden per ung anställd, påpekar branschförbundet Kontaktas vd Tina Wahlroth.

Läs hela artikeln här